Regnard Aloxe Corton Cotes de Beaune

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
AOC Côte de Beaune
Szczep
100% Pinot Noir
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18 °C
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
do 10 lat

"Ponieważ najlepsze wina są samowystarczalne” Każde wino winifikujemy tak naturalnie, jak to możliwe, z poszanowaniem typowości terroir."

Wino pochodzi z ekskluzywnej winnicy, jednej z najstarszych w rejonie Chablis. Założył ją Zéphir Régnard w 1860 roku i od tego czasu nieprzerwanie znajduje się w rękach jednej rodziny. 

Aloxe-Corton stanowi granicę między Côte de Nuits i Côte de Beaune. Aloxe-Corton to jedy-na nazwa Côte de Beaune, która przedstawia czerwony Grand Cru.

Przyjemna sukienka, jasny rubin z refleksami wiśni. Złożony nos ujawniający aromat przypraw, świeżą skórę i czarne jagody (czarna porzeczka, jagoda). Pełne i mięsiste na podniebieniu z delikatnym miąższem i drobnymi, dojrzałymi taninami. Czyste wykończenie o owocowym smaku.

Cechy


Barwa: Jasny rubin z refleksami wiśni.

Aromat: Złożone aromaty przypraw, świeżą skórę i czarne jagody (czarna porzeczka, jagoda).

Smak: Pełne i mięsiste na podniebieniu z delikatnym miąższem i drobnymi, dojrzałymi taninami. Czyste wykończenie o owocowym smaku.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan