Teva Emerald Riesling

Opis

Kraj
Izrael
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Półwytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Szczep
100% Emerald Riesling
Beczka
nie
Temperatura podawania
10-12ºC
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
do 5 lat

Winiarnia Binyamina została założona w 1952 roku przez Josepha Zeltzera. Wyemigrował do Izraela z Węgier, przepojony pasją dalszego bycia winiarzem, tak jak w kraju urodzenia. Zeltzer założył swoją pierwszą winnicę w środku urokliwej wioski Binyamina, która, jak głosi historia nazwę zyskała od nazwiska słynnego Barona Benjamina de Rothschild,który tam właśnie w 1925 roku założył fabrykę perfum.

Zelter zabudowania pofabryczne wykorzystał do stworzenia swojej winnicy. Winnica Zeltzer początkowo specjalizowała się w winach słodkich, prostych winach stołowych i likierach i była produkowana z winogron pochodzących wyłącznie z winnic w regionie Binyamina. W tym czasie wszyscy winiarze musieli pracować za pośrednictwem spółdzielni winiarskiej Carmel Mizrachi. David Ben Gurion, pierwszy premier Izraela, osobiście interweniował w imieniu Zeltzera, aby uchwalić prawo zezwalające Zeltzerowi na otrzymywanie niewielkiej ilości winogron do niezależnej produkcji wina. Winiarnia zasłynęła głównie z wysokiej jakości likierów i brandy produkowanych pod marką Hard Nut Liqueur.

Z biegiem czasu winnica przeszła szereg przekształceń i stała się jedną z największych w Izraelu, wyszła szeroko poza zasięg miejscowości Binyamina, wytwarza wina od Wzgórz Golan i Górnej Galilei, w tym Kerem Ben Zimra, Alma, Dolina Kadesz, po Dolną Galileę na górze. Region Tabor, Wzgórza Judejskie, Karmei Yoseph i na południu Izraela.

TEVA Emerald Riesling to wino o słomkowym kolorze, w nosie tropikalne nuty owocowe z kwiatowymi niuansami. Na podniebieniu owocowe i orzeźwiające z subtelną słodyczą i zrównoważoną delikatną kwasowością. Wino ma lekki, bardzo owocowy i słodki charakter.

Cechy


Barwa: Słomkowa barwa.

Aromat: Tropikalne nuty owocowe z kwiatowymi niuansami

Smak: Owocowe i orzeźwiające z subtelną słodyczą i zrównoważoną delikatną kwasowością. Wino ma lekki, bardzo owocowy i słodki charakter.

Foodpairing


sałaty z dodatkiem limonki, avocado, sałatka owocowa

łosoś w stylu orientalnym, makrela wędzona

sosy curry i owocowe

kurczak w w kremowych sosach, gęś w białym sosie winnym

imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka,

dania kuchni tajska i polinezyjskiej

sery owcze oraz munster, pont l'eveque