Cever Reserva Branco
Opis
- Kraj
- Portugalia
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe wyraziste i kwiatowe
- Apelacja
- DOC Douro
- Szczep
- 45% Rabigat; 35% Gouveio; 20% Viosinho
- Beczka
- 3 miesiące we francuskim dębie
- Temperatura podawania
- 10-12 ºC
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 3 lat
Cechy
Barwa: świetlisto cytrynowa
Aromat: Nuty owocowe, szczególnie brzoskwinia z wyraźnymi aromatami kwiatowymi i delikatnym tostem.
Smak: Świeże i eleganckie.
Foodpairing
sałatka cesar, grillowana papryka, tarta cebulowa, ratatouille
kraby, homary, ryby morskie jak: diabeł morski, miecznik, tuńczyk, turbot, paella, łosoś, ryby wędzone
sosy śmietanowe, jak carbonara, pancetta, pesto, porcini
pieczony kurczek, kaczka, szynka, wieprzowina, indyk
bazylia, szczypiorek, cynamon, goździeki, kolendra, koper, czosnek, imbir, gałka muszkatułowa, pietruszka, dymka, estragon
dania w aromacie kokosu oraz dalikatniejsze dania indonezyjskie
mozzarella, sery owcze