Tokaj Szamorodni Edes

Opis

Kraj
Węgry
Kolor / Rodzaj
Białe słodkie
Smak
Słodkie
Styl
Deserowe wino słodkie
Szczep
50% Furmint, 50% Harslevelu
Beczka
12 miesięcy
Temperatura podawania
12-14 ºC
Zawartość alkoholu
10,5%
Potencjał starzenia
10 lat

Marka Dereszla znana jest już od XV wieku i od dawna jest cenionym producentem wina. Jednym z wyjątkowych trunków jest Tokaji Szamorodni z tej właśnie winnicy. Co ciekawe, nazwa tego wina pochodzi z języka polskiego i oznacza „samorodny”. To pamiątka po XVI i XVII wieku, kiedy Polska była jednym z głównych odbiorców Tokaju.

Warto spróbować Dereszla Tokaji Szamorodni, ponieważ to wino bardzo przyjemne do picia i do tego zrównoważone, owocowe. Przypomina nieco słynne węgierskie Aszu, ale mniej w nim cukru.

Wino o pięknym złotym kolorze. W bukiecie niuanse moreli i miodu. W ustach suszone owoce moreli, śliwki i pomarańczy oraz akcenty orzechów, miodu, pigwy i minerałów. Długie, stopniowo rozwija wszystkie niuanse.

Cechy


Barwa: Piękny złoty kolor.

Aromat: W bukiecie niuanse moreli i miodu

Smak: W ustach suszone owoce moreli, śliwki i pomarańczy oraz akcenty orzechów, miodu, pigwy i minerałów. Długie, stopniowo rozwija wszystkie niuanse. Delikatna oksydacja.

Foodpairing








stosuje się do deserów typu creme caramel oraz mocnych kremowych, niebieskich serów pleśniowych, np. roquefort oraz niektórych serów ostrych