Zumbali Grand Reserve

Opis

Kraj
Republika Południowej Afryki
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Szczep
Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinotage
Beczka
Tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14,5%

W nosie intensywne aromaty śliwki z interesującymi nutami przypraw, np. lubczyka i pieprzu. W ustach okrągłe, pełne o świeżym smaku, wyczuwalne miękkie taniny z pikantnymi tonami, a także nuty czarnej porzeczki, śliwek i beczki.

Cechy


Barwa: Ciemno rubinowa

Aromat: Intensywne aromaty śliwki z interesującymi nutami przypraw.

Smak: Okrągłe, pełne z wyraźnymi nutami ciemnych owoców i beczki

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar