Cava Manos Brut Nature
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Musujące
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe rześkie
- Apelacja
- D.O. Cava
- Szczep
- Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 8-10 °C
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
Cechy
Barwa: Jasnożółta, słomkowa.
Aromat: Aromaty świeżych jabłek, z przyjemnym akcentem ziołowym.
Smak: Na podniebieniu wino znakomicie zbalansowane z nutami orzeźwiających owoców i drobnymi bąbelkami.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy