Cava Manos Brut Nature

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O. Cava
Szczep
Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay
Beczka
Nie
Temperatura podawania
8’-10’
Zawartość alkoholu
11,5%

Hiszpańskie wino musujące wytwarzane metodą szampańską.

Mocno wytrawna, o wyrazistym ciele, wyrafinowanym smaku i aromacie. Bogata w nuty świeżych jabłek, z przyjemnym akcentem ziołowym. Na podniebieniu wino znakomicie zbalansowane z nutami orzeźwiających owoców i drobnymi bąbelkami.

Ze względu na swoją wyrazistość potrzebuje towarzystwa dań mięsnych, pieczonych, mocno przyprawionych. Doskonałe do pikantnej kuchni azjatyckiej.

Cechy


Barwa: Jasnożółta, słomkowa.

Aromat: Aromaty świeżych jabłek, z przyjemnym akcentem ziołowym.

Smak: Na podniebieniu wino znakomicie zbalansowane z nutami orzeźwiających owoców i drobnymi bąbelkami.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy