Rose di Bacco Lambrusco Bianco

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Półsłodkie
Styl
Deserowe wino słodkie
Apelacja
IGT Emilia Romana
Szczep
Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Marani
Beczka
Nie
Temperatura podawania
7-9ºC
Zawartość alkoholu
7,5%

Rose di Baco Lambrusco Bianco to musujące, białe wino pochodzące z regionu Emilia-Romania we Włoszech. Jest to wino o świeżym i orzeźwiającym charakterze, które wyróżnia się delikatnym, owocowym smakiem. W aromacie dominują nuty cytrusów, zielonych jabłek oraz subtelna kwiatowa świeżość. Ma przyjemną, naturalną kwasowość, która sprawia, że jest lekkie i orzeźwiające.

To wino produkowane jest metodą Charmat z winogron szczepów Lambrusco di Sorbara, który nadaje winu świeżości i owocowego charakteru, oraz Lambrusco Marani, który dodaje pełni smaku i struktury. Dzięki tym szczepom, Rose di Baco Lambrusco Bianco oferuje lekką, ale złożoną kompozycję smaków, idealną do aperitifów, dań rybnych, sałatek czy lekkich przystawek.

Cechy


Barwa: Jasno słomkowa, delikatna, z lekkimi, złocistymi refleksami

Aromat: Świeży, owocowy, z nutami cytrusowymi, zielonych jabłek oraz subtelnymi kwiatowymi akcentami

Smak: Lekki, orzeźwiający, z subtelną kwasowością, która nadaje winu rześkości.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy