Izadi Crianza

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
D.O.Ca. Rioja
Szczep
100% Tempranillo
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14 %
Potencjał starzenia
do 7 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2015- 91 pkt.

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2016- 91 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2015- 90 pkt.

Winogrona użyte do produkcji Izadi pochodzą ze starych nawet 60 letnich krzewów szczepu Tempranillo, rosnących na glebach wapiennych i gliniastych w specyficznym klimacie Rioja. Surowe warunki sprawiają, że plon jest stosunkowo niewielki, a winogrona małe. Za to doskonałej jakości. Trójkąt widoczny na etykiecie wszystkich butelek linii Izadi symbolizuje ziemie, z których pochodzi wino. Leżą one właśnie w trójkącie, którego wierzchołki wyznaczają miasta Villabuena, Samaniego i Ábalos.

Wino o intensywnej, lśniącej, rubinowej czerwieni. Ma bogaty, przyjemnie zbalansowany, intensywny aromat owoców leśnych, lukrecji i przypraw z wędzoną nutą w tle. Smak elegancki i zrównoważony z wyraźnymi kwiatowymi i owocowymi akcentami.

Cechy


Barwa: Intensywna, lśniąca, rubinowa czerwień.

Aromat: Bogaty, przyjemnie zbalansowany, intensywny aromat owoców leśnych, lukrecji i przypraw z wędzoną nutą w tle.

Smak: Elegancki i zrównoważony z wyraźnymi kwiatowymi i owocowymi akcentami.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe