Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino Riserva

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
D.O.C.G.
Szczep
00% Sangiovese Grosso
Beczka
40 miesięcy w beczkach z drewna słoweńskiego
Temperatura podawania
18ºC
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
40 lat

Ocena James Suckling

HorecaPremium
2011: 95 pkt.

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium
2012: 92 pkt.

Głęboka, rubinowa czerwień z odcieniem granatu. Pełne i złożone wino o nieprawdopodobnym charakterze z aromatami wiśni, czekolady, lukrecji i nutą słodkiego tytoniu. Świeże, eleganckie i dobrze zbudowane z powolnie uwalniającymi się taninami. Najwyższa klasa wśród win Brunello.

Doskonałe wino do czerwonego mięsa, dziczyzny, serów pleśniowych i trufli.

Cechy


Barwa: Głęboka, rubinowa czerwień z odcieniem granatu.

Aromat: Pełne i złożone wino o nieprawdopodobnym charakterze z aromatami wiśni, czekolady, lukrecji i nutą słodkiego tytoniu.

Smak: Świeże, eleganckie i dobrze zbudowane z powolnie uwalniającymi się taninami.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan