Tiraki Marlborough Sauvignon Blanc

Opis

Kraj
Nowa Zelandia
Kolor / Rodzaj
Białe
Styl
Białe aromatyczne
Apelacja
Marlborough
Szczep
Sauvignion Blanc
Beczka
Nie
Temperatura podawania
8 do 10°C
Zawartość alkoholu
12,5%

Winnica Tiraki znajduje się na farmie Longfield Farm, zakupionej przez rodzinę w 1870 roku. Dzięki sześciu pokoleniom zaangażowanym w ciągu ostatnich 150 lat, posiadłość o powierzchni 260 ha znacznie się rozwinęła. Jednak to, co pozostało niezmienne, to zaangażowanie rodziny w dostarczanie produktów najwyższej jakości, przy jednoczesnym pielęgnowaniu ziemi dla przyszłych pokoleń. Winiarzom przyświeca idea 

"Marlborough to niezwykła część świata, którą mamy szczęście nazwać domem. Chcemy, abyście poprzez nasze wina poczuli odrobinę magii."

Głównym winiarzen jest Josh Hammond, który swoją historię z winem zaczynał w Burgundii i Kaliformi. Po powrocie do Nowej Zelandii pracował w winnicy Villa Maria, która jest najcześciej nagradzaną winnicą w Nowej Zelandii, stąd wina Tiraki są winami wysokiej klasy i jakości.

Wyrafinowane Sauvignon Blanc z Marlborough w Nowej Zelandii. Eleganckie wino o aromatach grejpfruta, trawy cytrynowej i marakui. Na podniebieniu wyczuwalne nuty dzikiej pokrzywy i owoców tropikalnych z długim, mineralnym finiszem. Idealne do rozkoszowania się nim w towarzystwie dań z owoców morza lub po prostu solo w ciepły, słoneczny dzień

Cechy


Aromat: Grapefruit, trawa cytrynowa, marakuja

Smak: Gorzka pokrzywa i owoce tropikalne

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy