Chateau Puy Rigaud, Montagne Saint Emilion
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- AOC Montagne Saint Emilion
- Szczep
- 100% Merlot
- Beczka
- 6 miesięcy
- Temperatura podawania
- 16-18°C
Cechy
Barwa: O głębokiej purpurowej barwie.
Aromat: Aromaty dojrzałych czerwonych i czarnych owoców oraz przypraw.
Smak: Pełne, eleganckie, ustrukturyzowane nutami dojrzałych owoców, któremu towarzyszą potężne aksamitne taniny.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan