Guigal Gigondas Rouge

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
AOC Gigondas
Szczep
50% Grenache, 20% Syrah, 30% Mourvedre
Beczka
24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 15 lat

Intensywna ciemno-purpurowa barwa. Wino mocne z dominującymi aromatami orzecha, ściółki leśnej i owoców leśnych. Smak intensywny, dzięki długiemu okresowi dojrzewania w beczce. Ładnie zbalansowany owoc i kwasowość oraz szlachetne garbniki. 

Cechy


Barwa: Intensywna ciemno-purpurowa barwa.

Aromat: Mocne z dominującymi aromatami orzecha, ściółki leśnej i owoców leśnych.

Smak: Smak intensywny, dzięki długiemu okresowi dojrzewania w beczce. Ładnie zbalansowany owoc i kwasowość oraz szlachetne garbniki.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe