Guigal Gigondas Rouge
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- AOC Gigondas
- Szczep
- 50% Grenache, 20% Syrah, 30% Mourvedre
- Beczka
- 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Potencjał starzenia
- do 15 lat
Cechy
Barwa: Intensywna ciemno-purpurowa barwa.
Aromat: Mocne z dominującymi aromatami orzecha, ściółki leśnej i owoców leśnych.
Smak: Smak intensywny, dzięki długiemu okresowi dojrzewania w beczce. Ładnie zbalansowany owoc i kwasowość oraz szlachetne garbniki.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe