Pierre Brevin Rose d'Anjou

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Różowe
Smak
Półwytrawne
Styl
Różowe
Apelacja
A.O.P. Anjou
Szczep
Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10ºC
Zawartość alkoholu
10,5 %
Potencjał starzenia
do 3 lat

Wino o pięknej różowej barwie uzyskanej dzięki jednodniowej maceracji winogron, przejrzyste i delikatne. W bukiecie owocowe, świeże z lekkim aromatem kwiatów róży. W ustach delikatne, początkowa kwasowość idealnie zrównoważona słodyczą truskawek i moreli.

Cechy


Barwa: Piękna różowa barwa uzyskana dzięki jednodniowej maceracji winogron, przejrzyste i delikatne.

Aromat: W bukiecie owocowe, świeże z lekkim aromatem kwiatów róży.

Smak: Delikatny, początkowa kwasowość idealnie zrównoważona słodyczą truskawek i moreli.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy