Pierre Brevin Rose d'Anjou
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Różowe
- Smak
- Półwytrawne
- Styl
- Różowe
- Apelacja
- A.O.P. Anjou
- Szczep
- Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 8-10ºC
- Zawartość alkoholu
- 10,5 %
- Potencjał starzenia
- do 3 lat
Cechy
Barwa: Piękna różowa barwa uzyskana dzięki jednodniowej maceracji winogron, przejrzyste i delikatne.
Aromat: W bukiecie owocowe, świeże z lekkim aromatem kwiatów róży.
Smak: Delikatny, początkowa kwasowość idealnie zrównoważona słodyczą truskawek i moreli.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy