Flor de Vetus

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. Toro
Szczep
100% Tinta de Toro
Beczka
tak
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
14%
Potencjał starzenia
do 7 lat

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2013: Bronze

Ocena WineAdvocate

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2014: 88 pkt.

Flor de Vetus to wino należące do oryginalnej linii Vetus stworzonej na bazie wcześniejszych doświadczeń grupy Artevino nabytych w Rioja i Ribera del Duero. Vetus to projekt młody, realizowany od 2003r. Wino pomyślane jako wino nowoczesne, które jednocześnie stanowi kwintesencję regionu, z którego pochodzi (wina czerwone z Toro w 100 % produkowane są z regionalnego szczepu Tinta de Toro). Wino o zdecydowanym, oryginalnym charakterze. Flor de Vetus to wino wysoko oceniane przez krytyków. Warto zauważyć, że założyciele grupy Artevino (rodzina Antón), do której należy Finca Villacreces odnoszą sukcesy również w branży restauracyjnej. Należąca do nich restauracja Zaldiaran w Vitorii posiada gwiazdkę Michellin.

Głęboka, ciemno wiśniowa z fioletowym odcieniem, czysta, przejrzysta, żywa. Żywy, intensywny aromat świeżych owoców jagody, porzeczki, jeżyny wzbogaconych nutą przypraw. Zbalansowany, silny i świeży zarazem, z wyrazistym posmakiem lukrecji i owoców.

Cechy


Barwa: Głęboka, ciemno wiśniowa z fioletowym odcieniem, zysta, przejrzysta, żywa.

Aromat: Żywy, intensywny aromat świeżych owoców jagody, porzeczki, jeżyny wzbogaconych nutą przypraw.

Smak: Zbalansowany, silny i świeży zarazem, z wyrazistym posmakiem lukrecji i owoców.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe