Flor de Vetus
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- D.O. Toro
- Szczep
- 100% Tinta de Toro
- Beczka
- tak
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 14%
- Potencjał starzenia
- do 7 lat
-
Ocena Decanter
- 2013: Bronze
-
Ocena WineAdvocate
- 2014: 88 pkt.
Cechy
Barwa: Głęboka, ciemno wiśniowa z fioletowym odcieniem, zysta, przejrzysta, żywa.
Aromat: Żywy, intensywny aromat świeżych owoców jagody, porzeczki, jeżyny wzbogaconych nutą przypraw.
Smak: Zbalansowany, silny i świeży zarazem, z wyrazistym posmakiem lukrecji i owoców.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe