Agustinos Carmenere

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. Central Valley
Szczep
100% Carmenere
Beczka
nie
Temperatura podawania
17-19 ºC
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
4 lata

Winorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.

Intensywna ciemna czerwień wpadająca w fiolet. Przyjemne ciemne owoce, wyraźne dojrzałe wiśnie, nuty przypraw i gorzkiej czekolady. Łagodny, miękki na wstępie, stopniowo wypełnia usta aksamitnymi taninami i dojrzałym Carménère dobrze zrównoważonym dębowym posmakiem. Złożony, słodki, długi finisz.

Cechy


Barwa: Intensywna ciemna czerwień wpadająca w fiolet.

Aromat: Przyjemne ciemne owoce, wyraźne dojrzałe wiśnie, nuty przypraw i gorzkiej czekolady.

Smak: Łagodny, miękki na wstępie, stopniowo wypełnia usta aksamitnymi taninami i dojrzałym Carménère dobrze zrównoważonym dębowym posmakiem. Złożony, słodki, długi finisz.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe