Agustinos Carmenere
Opis
- Kraj
- Chile
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- D.O. Central Valley
- Szczep
- 100% Carmenere
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 17-19 ºC
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Potencjał starzenia
- 4 lata
Cechy
Barwa: Intensywna ciemna czerwień wpadająca w fiolet.
Aromat: Przyjemne ciemne owoce, wyraźne dojrzałe wiśnie, nuty przypraw i gorzkiej czekolady.
Smak: Łagodny, miękki na wstępie, stopniowo wypełnia usta aksamitnymi taninami i dojrzałym Carménère dobrze zrównoważonym dębowym posmakiem. Złożony, słodki, długi finisz.
Foodpairing
sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant
za mocne do ryb i owoców morza
sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne
BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach
bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie
cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe