Agustinos Reserva Carmenere

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
D.O. Maipo Valley
Szczep
100% Carmenere
Beczka
6-8 miesięcy
Temperatura podawania
16-18 ºC
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
5 lat

Winorośl przywędrowała do Chile wraz z Europejczykami. Przed ich przybyciem nie istniały lokalne odmiany. Pierwsza winnica powstała więc w Chile dopiero w połowie XVI w. Pierwszy raz w historii wina chilijskie „zalały” Europę już w latach 1870-1890, kiedy to winnice europejskie dziesiątkowała filoksera. Winiarze Chilijscy wykorzystali nadarzająca się okazję gwałtownie rozbudowując eksport wina do Europy.

Głęboka i żywa rubinowa barwa. Piękne aromaty czarnego pieprzu i nuty czerwonych jagód, czekolady, wanilii i śliwki. Na palecie gładkie, z zaokrąglonymi miękkimi taninami i dobrze dobraną kwasowością. Wino bardzo dobrze zrównoważone ze świetnie zintegrowaną beczką. Wspaniały długi finisz.

Cechy


Barwa: Głęboka i żywa rubinowa barwa.

Aromat: Piękne aromaty czarnego pieprzu i nuty czerwonych jagód, czekolady, wanilii i śliwki.

Smak: Gładkie, z zaokrąglonymi miękkimi taninami. Wino bardzo dobrze zrównoważone z długimi finiszem.

Foodpairing


sałatki z dodatkiem mięsa jak: kaczka, gęś, jagnięcina, wołowina, bażant

za mocne do ryb i owoców morza

sosy śmietanowe np. carbonara, bolognese, BBQ, pikantne, pieprzne

BBQ, grillowane, pieczone i zapiekane mięsa jak: kaczka, gęś, bażant, kiełbasa z dzika, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, goździki, gałka muszkatołowa, czosnek, kolendra, szałwia w niewielkich ilościach

bogate, śmietanowe indyjskie dania z curry, dania meksykańskie

cambozola i inne śmietanowe sery pleśniowe