Zipolino Toscana Rosso

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
I.G.T. Toscana
Szczep
95% Sangiovese, 5% Canaiolo
Beczka
Nie
Temperatura podawania
16-18ºC
Zawartość alkoholu
13%

Intensywna purpurowa barwa z czerwonymi refleksami. Eleganckie i intrygujące aromaty fiołków truskawek i przypraw. Wino dobrze wyważone, miękkie o dobrze dobranej kwasowości z nutą czerwonej porzeczki.

Cechy


Barwa: Intensywna purpurowa barwa z czerwonymi refleksami.

Aromat: Eleganckie i intrygujące aromaty fiołków truskawek i przypraw.

Smak: Dobrze wyważone, miękkie o dobrze dobranej kwasowości z nutą czerwonej porzeczki.

Foodpairing


grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa

aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś

sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne

delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami

bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa

włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata

cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan