Weingut Frank Grüner Veltliner Kalk & Loess
Opis
- Kraj
- Austria
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe rześkie
- Apelacja
- Weinviertel
- Szczep
- 100% Grüner Veltliner
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 8-10 ºC
- Zawartość alkoholu
- 12%
- Potencjał starzenia
- 3 lata
Cechy
Barwa: Złota barwa z zielonymi refleksami
Aromat: Delikatne nuty dojrzałych brzoskwiń, świeżych grejpfrutów i czerwonych jabłek połączone z akcentami nieco bardziej egzotycznych owoców: guawy, papai i mango otulonych mineralno-pikantnym niuansem.
Smak: Na podniebieniu agrest, cytrusy i biały pieprz. Kremowe z delikatną kwasowością.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy