Weingut Frank Grüner Veltliner Kalk & Loess

Opis

Kraj
Austria
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
Weinviertel
Szczep
100% Grüner Veltliner
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10 ºC
Zawartość alkoholu
12%
Potencjał starzenia
3 lata

Weingut Frank położona jest w Hermbaumgarten, godzinę drogi od Wiednia, w regionie winiarskim Weinviertel w północno-wschodniej Austrii. Od 300 lat rodzina Frank dokłada wszelkich starań, by produkowane tu wina były kształtowane przez naturę i ludzi, którzy je tworzą. Perfekcyjna współpraca wszystkich czterech kluczowych czynników: gleby, klimatu, winorośli i człowieka sprawiają, że otrzymujemy pełnię austriackiego smaku w każdym kieliszku.

Weingut Frank Grüner Veltliner to 100% ręcznie zbieranych i wyselekcjonowanych gron odmiany Grüner Veltliner. Wino dojrzewa w stalowych kadziach by zachować jego świeżość i owocowy posmak. W kieliszku otrzymujemy trunek o złotej barwie z zielonymi refleksami. W aromacie delikatne nuty dojrzałych brzoskwiń, świeżych grejpfrutów i czerwonych jabłek połączone z akcentami nieco bardziej egzotycznych owoców: guawy, papai i mango otulonych mineralno-pikantnym niuansem. W ustach ten Grüner Veltliner przynosi satysfakcjonującą dawkę treściwego smaku z przewagą agrestu, cytrusów i białego pieprzu. Całość delikatnie kremowa, z żywą, acz delikatną kwasowością.

Cechy


Barwa: Złota barwa z zielonymi refleksami

Aromat: Delikatne nuty dojrzałych brzoskwiń, świeżych grejpfrutów i czerwonych jabłek połączone z akcentami nieco bardziej egzotycznych owoców: guawy, papai i mango otulonych mineralno-pikantnym niuansem.

Smak: Na podniebieniu agrest, cytrusy i biały pieprz. Kremowe z delikatną kwasowością.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy