Weingut Frank Zweigelt

Opis

Kraj
Austria
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
Weinviertel
Szczep
100% Zweigelt
Beczka
nie
Temperatura podawania
16-17 ºC
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
3 lata

Weingut Frank położona jest w Hermbaumgarten, godzinę drogi od Wiednia, w regionie winiarskim Weinviertel w północno-wschodniej Austrii. Od 300 lat rodzina Frank dokłada wszelkich starań, by produkowane tu wina były kształtowane przez naturę i ludzi, którzy je tworzą. Perfekcyjna współpraca wszystkich czterech kluczowych czynników: gleby, klimatu, winorośli i człowieka sprawiają, że otrzymujemy pełnię austriackiego smaku w każdym kieliszku.

Zweigelt to szczep uzyskany z krzyżówki blaufränkischa i st. laurenta na potrzeby lokalnej kuchni. Łączy wyrazistą owocowość opartą na aromatach świeżych truskawek i malin z nutami leśnymi: jagód, mokrej trawy i drewna. Wino średnio zbudowane, aromatyczne z dobrze zaznaczoną kwasowością.

Cechy

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar