Regnard Bourgogne Pinot Noir

Opis

Kraj
Francja
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
AOC Bourgogne
Szczep
100% Pinot Noir
Beczka
nie
Temperatura podawania
15-17 °C
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
do 5 lat

"Ponieważ najlepsze wina są samowystarczalne” Każde wino winifikujemy tak naturalnie, jak to możliwe, z poszanowaniem typowości terroir."

Wino pochodzi z ekskluzywnej winnicy, jednej z najstarszych w rejonie Chablis. Założył ją Zéphir Régnard w 1860 roku i od tego czasu nieprzerwanie znajduje się w rękach jednej rodziny. 

Wiśniowy rubinowy kolor z niebieskawymi odcieniami, przejrzysty i błyszczący. Ekspresyjny nos o aromatach małych czarnych i czerwonych owoców, czarnej porzeczki, wiśni. Obfite i przyjemne na podniebieniu z drobnymi i stopionymi taninami. Owocowy i pikantny finisz.

Cechy


Barwa: Wiśniowy rubinowy kolor z niebieskawymi odcieniami.

Aromat: Aromaty małych czarnych i czerwonych owoców, czarnej porzeczki, wiśni.

Smak: Obfite i przyjemne z drobnymi i stopionymi taninami. Owocowy i pikantny finisz.

Foodpairing


grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa

aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś

sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne

delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami

bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa

włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata

cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan