Regnard Bourgogne Pinot Noir
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- AOC Bourgogne
- Szczep
- 100% Pinot Noir
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 15-17 °C
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Potencjał starzenia
- do 5 lat
Cechy
Barwa: Wiśniowy rubinowy kolor z niebieskawymi odcieniami.
Aromat: Aromaty małych czarnych i czerwonych owoców, czarnej porzeczki, wiśni.
Smak: Obfite i przyjemne z drobnymi i stopionymi taninami. Owocowy i pikantny finisz.
Foodpairing
grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa
aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś
sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne
delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami
bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa
włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata
cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan