Touraine Sauvignon Blanc
Opis
- Kraj
- Francja
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Styl
- Białe aromatyczne
- Apelacja
- AOP
- Szczep
- 100% Sauvignon Blanc
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 8-10°C
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
Cechy
Barwa: Bladożółte z zielonkawymi refleksami.
Aromat: Wyraziste, pełne kwiatowych aromatów z nutami owoców egzotycznych i cytrusowych z odrobiną elementów roślinnych.
Smak: Świeże, owocowe i lekko roślinne w smaku, dość okrągłe na podniebieniu, zrównoważone. Zdecydowanie przyjemne.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy