Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry Spumante "Col de L’utia"
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Musujące
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe rześkie
- Apelacja
- D.O.C.G. Prosecco Valdobbiadene
- Szczep
- Glera
- Temperatura podawania
- 8-10ºC
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
-
Ocena Decanter
- 2017 Silver Medal
Cechy
Barwa: Barwa jasnożółta, połyskliwa.
Aromat: Delikatne owocowe z wyraźnie wyczuwalnymi nutami jabłek i niedojrzałych bananów.
Smak: Delikatne, świeże i harmonijne.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy