Prosecco Valdobbiadene Superiore Extra Dry Spumante "Col de L’utia"

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O.C.G. Prosecco Valdobbiadene
Szczep
Glera
Temperatura podawania
8-10ºC
Zawartość alkoholu
11,5%

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2017 Silver Medal

Wino powstaje z wyselekcjonowanych winogron z posiadłości Prapian, w samym sercu Valdobbiadene.

Barwa jasnożółta, połyskliwa. Intensywnie owocowy bukiet, z aromatami jabłka, gruszki, białych owoców, z nutami białych kwiatów i akacji. W smaku delikatne, świeże i harmonijne.

Cechy


Barwa: Barwa jasnożółta, połyskliwa.

Aromat: Delikatne owocowe z wyraźnie wyczuwalnymi nutami jabłek i niedojrzałych bananów.

Smak: Delikatne, świeże i harmonijne.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy