Levantino Montepulciano d'Abruzzo

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Apelacja
I.G.T. Montepulciano d'Abruzzo
Szczep
100% Montepulciano d'Abruzzo
Beczka
nie
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
13%
Potencjał starzenia
2 lata

Bogata rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami, intensywnie owocowy nos z niuansami czarnej wiśni i dzikich jagód, zmieszanych z wyrafinowanymi korzennymi nutami. Na podniebieniu pełne, ale orzeźwiające z owocowym finiszem.

Cechy


Barwa: Bogata rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami.

Aromat: Intensywnie owocowy nos z niuansami czarnej wiśni i dzikich jagód, zmieszanych z wyrafinowanymi korzennymi nutami.

Smak: Pełne, ale orzeźwiające z owocowym finiszem.

Foodpairing


grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa

aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś

sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne

delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami

bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa

włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata

cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan