Piantaferro Grillo

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Apelacja
D.O.C. Sicilia
Szczep
85% Grillo, 15% inne szczepy sycylijskie
Beczka
Nie
Temperatura podawania
8-10ºC
Zawartość alkoholu
12%

Jasnożółta barwa, pełna eleganckich złotych refleksów. Głęboki aromat dojrzałych owoców, które przeplatany jest ziołowymi nutami, szczególnie tymianku. Świeże, pełne, owocowe, idealna harmonia pomiędzy kwasową nuta, a miękkością. Idealny balans aromatów i smaku na podniebieniu. 

Cechy


Barwa: Jasnożółta, pełna eleganckich złotych refleksów.

Aromat: Głęboki aromat dojrzałych owoców, które przeplatany jest ziołowymi nutami, szczególnie tymianku.

Smak: Świeże, pełne, owocowe, idealna harmonia pomiędzy kwasową nuta, a miękkością.

Foodpairing


sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska, sałatka z owocami morza

zupa z owoców morza, halibut, śledź, małże, ostrygi, krewetki, pstrąg

bardzo lekkie sosy na bazie oliwy

za lekkie do większości mięs

delikatne, sezonowe np. szczypiorek, kolendra, koperek, koper, estragon, pietruszka

pikantne dania zazwyczaj przytłaczają te delikatne wina

łagodne sery, jak: feta, ricotta, mozzarella