Piantaferro Grillo
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe rześkie
- Apelacja
- D.O.C. Sicilia
- Szczep
- 85% Grillo, 15% inne szczepy sycylijskie
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 8-10ºC
- Zawartość alkoholu
- 12%
Cechy
Barwa: Jasnożółta, pełna eleganckich złotych refleksów.
Aromat: Głęboki aromat dojrzałych owoców, które przeplatany jest ziołowymi nutami, szczególnie tymianku.
Smak: Świeże, pełne, owocowe, idealna harmonia pomiędzy kwasową nuta, a miękkością.
Foodpairing
sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska, sałatka z owocami morza
zupa z owoców morza, halibut, śledź, małże, ostrygi, krewetki, pstrąg
bardzo lekkie sosy na bazie oliwy
za lekkie do większości mięs
delikatne, sezonowe np. szczypiorek, kolendra, koperek, koper, estragon, pietruszka
pikantne dania zazwyczaj przytłaczają te delikatne wina
łagodne sery, jak: feta, ricotta, mozzarella