Tombacco Aglianico del Beneventano

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
I.G.T.
Szczep
100% Aglianico
Temperatura podawania
18-20º C
Zawartość alkoholu
14%

Aglianico to starożytne wino, którego korzenie trudno odnaleźć, najprawdopodobniej przywieźli je do Włoch Grecy. Pewne jest jedno, że jest to szlachetne wino, które przekazuje wszystko, co najlepsze z ziemi, na której jest uprawiane.

Charakteryzuje się głębokim czerwonym kolorem z fioletowymi niuansami. Wino zdecydowane, bogate w aromaty czerwonych owoców, szczególnie wiśni i pikantnych przypraw. Na finiszu wyczuwalna wanilia. Smak jest intensywny, pełny i otulający, wyraźne uderzenie wiśni, śliwki i przypraw zachęca do dalszego picia.

Cechy


Barwa: Intensywnie czerwona z fioletowymi niuansami

Aromat: Bogate w aromaty czerwonych owoców, szczególnie wiśni i pikantnych przypraw.

Smak: Intensywny, pełny i otulający, wyraźne uderzenie wiśni, śliwki i przypraw zachęca do dalszego picia.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan