Tombacco Aglianico del Beneventano
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone dobrze zbudowane
- Apelacja
- I.G.T.
- Szczep
- 100% Aglianico
- Temperatura podawania
- 18-20º C
- Zawartość alkoholu
- 14%
Cechy
Barwa: Intensywnie czerwona z fioletowymi niuansami
Aromat: Bogate w aromaty czerwonych owoców, szczególnie wiśni i pikantnych przypraw.
Smak: Intensywny, pełny i otulający, wyraźne uderzenie wiśni, śliwki i przypraw zachęca do dalszego picia.
Foodpairing
sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem
za mocne do ryb i owoców morza
kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu
grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina
czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek
delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej
brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan