Izadi Larrosa Negra
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Apelacja
- D.O. Ca. Rioja
- Szczep
- 100 % Garnacha tinta
- Beczka
- 6 miesięcy, 50% w dębie francuskim, 50% w dębie amerykańskim
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 14,5%
- Potencjał starzenia
- do 5 lat
-
Ocena James Suckling
- rocznik 2020: 93 pkt
Cechy
Barwa: Wiśniowy
Aromat: Świeże czerwone owoce przeplatane aromatem lawendy i przypraw
Smak: Aksamitne, przyjemnie owocowe o długim finiszu.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar