Pecorino Terre di Chieti
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe pełne i bogate
- Apelacja
- IGT Terre di Chieti
- Szczep
- 100% Pecorino
- Beczka
- nie
- Temperatura podawania
- 8-10 °C
- Zawartość alkoholu
- 13,5%
- Potencjał starzenia
- 2 lata
-
Ocena Decanter
- 2017: Bronze Medal
Cechy
Barwa: Jaskrawo żółta.
Aromat: Intensywne aromaty egzotycznych owoców i przypraw.
Smak: Dobrze ustrukturyzowane, soczyste z delikatnymi mineralnymi nutami z odrobiną pikantności.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy