Pecorino Terre di Chieti

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe pełne i bogate
Apelacja
IGT Terre di Chieti
Szczep
100% Pecorino
Beczka
nie
Temperatura podawania
8-10 °C
Zawartość alkoholu
13,5%
Potencjał starzenia
2 lata

Ocena Decanter

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2017: Bronze Medal

Pecorino, szczep od wieków szczególnie ceniony w środkowych Włoszech. Uprawiali go już w XIII wieku mnisi benedyktyńscy z klasztoru Arquata del Tronto. Wszelkie ślady tego wina zaginęły w XIX wieku, a dopiero w latach 80. winorośl pecorino nabrała nowego oddechu i po raz kolejny demonstruje swoją indywidualność.

Pecorino zachwyca świeżością i pikantnością. Aromaty egzotycznych owoców przeplatane są intensywnością przypraw. Dobrze ustrukturyzowane, soczyste z delikatną mineralnością.

Cechy


Barwa: Jaskrawo żółta.

Aromat: Intensywne aromaty egzotycznych owoców i przypraw.

Smak: Dobrze ustrukturyzowane, soczyste z delikatnymi mineralnymi nutami z odrobiną pikantności.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy