Amatista al mar Moscatel de Alexandria

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Półwytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Apelacja
DO Valencia
Szczep
Moscatel de Alexandria, Verdosilla
Beczka
Nie
Temperatura podawania
6-8 ºC
Zawartość alkoholu
11,5 %

Bodegas Reymos Valencia zadebiutowała w 1918 roku w Cheste (Walencja). Jest to pierwsza spółdzielnia winiarska założona na ziemiach Walencji i jedna z najstarszych w Hiszpanii. Jego położenie w walenckim mieście Cheste, termin o średniej wysokości 218 metrów nad poziomem morza, z pewnymi warunkami glebowymi i bliskością morza, czyni go idealnym do uprawy i rozwoju odmiany Moscatel de Alejandría. W rzeczywistości Bodegas Reymos  Valencia jest pierwszą winnicą w Hiszpanii, która produkuje winogrona Muscat. I jest specjalistą w produkcji win ze szczepu Muscat, jednej z odmian o największym potencjale aromatycznym.

Muskat aleksandryjski jest starą odmianą winorośli, jak sugeruje jego nazwa, pochodzi najprawdopodobniej z okolic Aleksandrii w Egipcie. Za sprawą Rzymian został rozpowszechniony w basenie Morza Śródziemnego.

Wino charakteryzuje się słomkowo żółtym kolorem z pięknymi refleksami. W nosie odnajdziemy aromaty białych kwiatów, szczególnie kwiatu pomarańczy i jaśminu. Na podniebieniu wyczuwalna świeżość, która przeplata się ze słodkimi niuansami.

Cechy


Barwa: Słomkowo żółty kolor z pięknymi refleksami.

Aromat: Białe kwiaty, szczególnie kwiatu pomarańczy i jaśminu.

Smak: Świeże z delikatną słodkością.

Foodpairing


sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak

owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella, łosoś, eskalopki

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka

bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon

tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania

miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y