Jabali Tempranillo & Cabernet

Opis

Kraj
Hiszpania
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
DO Cariñena
Szczep
Tempranillo, Cabernet
Temperatura podawania
16-18 ºC
Zawartość alkoholu
14,5 %
Potencjał starzenia
3 lata

W barwie ciemne z granatowo-fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty dżemu jeżynowego, ciemnych śliwek i czekolady z ziołowymi nutami. Na podniebieniu okrągłe, dobrze wyważone, gładkie, ze słodkimi i miękkimi taninami zapewniającymi długi i przyjemny finisz. 

Cechy


Barwa: Ciemne z granatowo-fioletowymi refleksami

Aromat: Aromaty dżemu jeżynowego, ciemnych śliwek i czekolady z ziołowymi nutami

Smak: Na podniebieniu okrągłe, dobrze wyważone, gładkie, ze słodkimi i miękkimi taninami zapewniającymi długi i przyjemny finisz.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar