Jabali Tempranillo & Cabernet
Opis
- Kraj
- Hiszpania
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone mocne i pikantne
- Apelacja
- DO Cariñena
- Szczep
- Tempranillo, Cabernet
- Temperatura podawania
- 16-18 ºC
- Zawartość alkoholu
- 14,5 %
- Potencjał starzenia
- 3 lata
Cechy
Barwa: Ciemne z granatowo-fioletowymi refleksami
Aromat: Aromaty dżemu jeżynowego, ciemnych śliwek i czekolady z ziołowymi nutami
Smak: Na podniebieniu okrągłe, dobrze wyważone, gładkie, ze słodkimi i miękkimi taninami zapewniającymi długi i przyjemny finisz.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar