Humo Blanco Cabernet Franc

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone mocne i pikantne
Apelacja
DO Lolol
Szczep
Cabernet Franc
Beczka
10 miesięcy
Temperatura podawania
16-18°C
Zawartość alkoholu
14,5%
Potencjał starzenia
do 10 lat

Chile to raj dla winorośli, dzięki stabilnemu, chłodnemu klimatowi i brakowi chorób. Chociaż François i jego brat Jacques produkowali chilijskie wina od 1992 roku, dopiero w 2000 roku znaleźli idealne miejsce w dolinie Colchagua. Kupili 200 hektarów (łącząc siedem różnych posiadłości w jedną rodzinę) na obszarze, który nigdy wcześniej nie był wykorzystywany do uprawy winorośli. Dziś posiadłość Hacienda Araucano ma 28 hektarów winorośli, a Lolol stał się poszukiwanym miejscem do produkcji wina.

Cabernet Franc odmiana winorośli pochodząca z Doliny Loary we Francji, tu w dolinie Colchagua znalazłą idealne miejsce rozwoju, niskie temperatury w nocy pozwalają rozwinąć jedwabiste taniny przy jednoczesnym poszanowaniu swojej aromatycznej typowości.

Wino o pięknym rubinowym kolorze z niebieskimi akcentami. Aromaty pełne dojrzałych owoców, szczególnie jeżyn i wiśni. Czarny pieprz, wanilia i tosty dopełniają aromatyczne spektrum. Bogate i gładkie z trwałym finiszem dojrzałych owoców typowym dla ciepłego klimatu.

Cechy


Barwa: Rubinowa z granatowymi refleksami.

Aromat: Dojrzałe jezyny i wiśnie, czarny pieprz z nutami wanilii.

Smak: Pełne, bogate i gładkie

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar