Humo Blanco Cabernet Franc
Opis
- Kraj
- Chile
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone mocne i pikantne
- Apelacja
- DO Lolol
- Szczep
- Cabernet Franc
- Beczka
- 10 miesięcy
- Temperatura podawania
- 16-18°C
- Zawartość alkoholu
- 14,5%
- Potencjał starzenia
- do 10 lat
Cechy
Barwa: Rubinowa z granatowymi refleksami.
Aromat: Dojrzałe jezyny i wiśnie, czarny pieprz z nutami wanilii.
Smak: Pełne, bogate i gładkie
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar