Humo Blanco Sauvignon Blanc

Opis

Kraj
Chile
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Apelacja
DO Lolol
Szczep
100% Sauvignion Blanc
Temperatura podawania
9-11 ̊C
Zawartość alkoholu
13,5 %
Potencjał starzenia
do 5 lat

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2017- 91 pkt.

Ocena James Suckling

HorecaPremium -  JNT Group S.A Sp.K
2018- 90 pkt.

Chile to raj dla winorośli, dzięki stabilnemu, chłodnemu klimatowi i brakowi chorób. Chociaż François i jego brat Jacques produkowali chilijskie wina od 1992 roku, dopiero w 2000 roku znaleźli idealne miejsce w dolinie Colchagua. Kupili 200 hektarów (łącząc siedem różnych posiadłości w jedną rodzinę) na obszarze, który nigdy wcześniej nie był wykorzystywany do uprawy winorośli. Dziś posiadłość Hacienda Araucano ma 28 hektarów winorośli, a Lolol stał się poszukiwanym miejscem do produkcji wina.

Wino o eleganckim jasnożółtym, wręcz zielonkawym kolorze. Wino oferuje bardzo intensywny nos, z atrakcyjnymi nutami owoców tropikalnych, marakui i różowego grejpfruta zmieszanymi z liśćmi pomidora i aromatami chili. Podniebienie jest świeże i rześkie, o interesującej kwasowości. Wyraźnie wyczuwalne minerały.

Cechy


Barwa: Eleganckim jasnożółtym, wręcz zielonkawym kolorze.

Aromat: Atrakcyjne nuty owoców tropikalnych, marakui i różowego grejpfruta zmieszanymi z liśćmi pomidora i aromatami chili.

Smak: Świeże i rześkie, o interesującej kwasowości. Wyraźnie wyczuwalne minerały.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sosy na bazie oliwy z oliwek lub delikatne sosy kremowe.

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy