Levorato Rosso
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Półwytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Szczep
- Sangiovese
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 16-18ºC
- Zawartość alkoholu
- 10,5%
Cechy
Barwa: Intensywnie czerwona.
Aromat: W aromatach dojrzałe jeżyny, jagody, wiśnie i śliwki są tu wzbogacone delikatnym akcentem fiołków.
Smak: Soczyście owocowe wino, pełne i miękkie.
Foodpairing
grillowane i pieczone warzywa, wędliny jak salami, oliwki, prosciutto, ratatouille, wędzone mięsa
aromatyczne i tłuste ryby: dorsz z bekonem, morski pstrąg, tuńczyk, łosoś
sosy na bazie pomidorów np. arrabiata, napolitański, lasagne
delikatne dania z wieprzowiny, pieczony kurczak, indyk, salami
bazylia, kolendra, czosnek, gałka muszkatołowa
włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak: chorizo, arrabiata
cheddar, dolcelatte, mozzarella, parmezan