Levorato Bianco

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Wytrawne
Styl
Białe rześkie
Szczep
Tocai, Trebbiano
Beczka
Nie
Temperatura podawania
6-8ºC
Zawartość alkoholu
10,5%

Wino posiada krystalicznie czysty, złoty kolor, delikatną strukturę i aromaty owoców cytrusowych. Bardzo łagodne, z dobrze zrównoważoną kwasowością i dosyć długim końcem.

Cechy


Barwa: Złote

Aromat: Delikatna struktura aromaty owoców cytrusowych

Smak: Bardzo łagodne, z dobrze zrównoważoną kwasowością i dosyć długim końcem.

Foodpairing


sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska, sałatka z owocami morza

zupa z owoców morza, halibut, śledź, małże, ostrygi, krewetki, pstrąg

bardzo lekkie sosy na bazie oliwy

za lekkie do większości mięs

delikatne, sezonowe np. szczypiorek, kolendra, koperek, koper, estragon, pietruszka

pikantne dania zazwyczaj przytłaczają te delikatne wina

łagodne sery, jak: feta, ricotta, mozzarella