Levorato Bianco
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Białe rześkie
- Szczep
- Tocai, Trebbiano
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 6-8ºC
- Zawartość alkoholu
- 10,5%
Cechy
Barwa: Złote
Aromat: Delikatna struktura aromaty owoców cytrusowych
Smak: Bardzo łagodne, z dobrze zrównoważoną kwasowością i dosyć długim końcem.
Foodpairing
sałatka grecka, caprese, sałatka nicejska, sałatka z owocami morza
zupa z owoców morza, halibut, śledź, małże, ostrygi, krewetki, pstrąg
bardzo lekkie sosy na bazie oliwy
za lekkie do większości mięs
delikatne, sezonowe np. szczypiorek, kolendra, koperek, koper, estragon, pietruszka
pikantne dania zazwyczaj przytłaczają te delikatne wina
łagodne sery, jak: feta, ricotta, mozzarella