Varvaglione Paralupi Appassimento

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Półwytrawne
Styl
Czerwone dobrze zbudowane
Apelacja
IGP Puglia
Szczep
Negroamaro, Primitivo, Czarna Malvasia
Beczka
6 m-cy
Temperatura podawania
18-20 ºC
Zawartość alkoholu
15%
Potencjał starzenia
5 lat

Typowe Appassimento, gdzie winogrona suszy się na winorośli przez około 20 dni. Po krótkiej maceracji wstępnej odszypułkowane winogrona w celu wydobycia ich charakterystycznych aromatów poddawane są fermentacji i dopiero po oddzieleniu wina od skórek rozpoczyna się fermentacja malolaktyczną. W końcu wino dojrzewa około 6 miesięcy w beczkach.

Miękkie i krągłe czerwone wino o rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Bukiet obfituje w zapachy dojrzałych owoców, fig, czereśni, moreli i śliwek z nutami konfitury z czarnej wiśni oraz słodkich przypraw korzennych. W nosie wyraźnie wyczuwalna czekolada. Na podniebieniu jest dobrze zbudowane aksamitne, taninowe.

Cechy


Barwa: Rubinowa z fioletowymi reflekasmi

Aromat: Przyprawy korzenna, konfitura z wiśni i czekolada

Smak: Dojrzałe owoce fig, czereśni, moreli i śliwek z nutami konfitury z czarnej wiśni oraz słodkich przypraw korzennych.

Foodpairing


sałatki z kaczką, jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, bażantem

za mocne do ryb i owoców morza

kremowe sosy na bazie śmietany jak carbonara, sosy z dodatkiem serów pleśniowych, parmezanu

grillowane, pieczone, BBQ, zapiekana dziczyzna, kaczka, bażant, wołowina, jagnięcina

czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, mięta, rozmaryn, gałka muszkatołowa, tymianek

delikatne dania kuchni meksykańskiej czy indyjskiej

brie, camembert, chaume, edam, leicester, parmezan