Winnica Preto Chardonnay

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Białe
Smak
Półwytrawne
Styl
Białe aromatyczne
Zawartość alkoholu
11%
Potencjał starzenia
3 lat

Winnica Preto; słowo to w języku portugalskim oznacza „czarny” – ten kolor stał się znakiem firmowym projektu, choć żadnych innych związków z Luzytanią tu nie ma. Znajduje się w Starych Biskupicach, ledwie 10 km od polsko-niemieckiego przejścia granicznego w Słubicach.

W 2020 roku bracia Mirosław i Krzysztof Czakowie zasadzili pierwszych 5 hektarów, dobierając odmiany demokratycznie – wśród białych znajdziemy chardonnay, rieslinga, gewürztraminera, souvignier gris i solarisa, wśród czerwonych – pinot noir, dornfeldera, cabernet cortis, caberet dorsa i regenta, ten ostatni, w zestawieniu okazał się być zdecydowanie najsłabszym ogniwem i już przygotowywany jest do wycięcia. Pierwszy rocznik – 2022 – pochodzi więc z bardzo młodych krzewów, jednak z uwagi na wyjątkową dojrzałość zeszłorocznych gron, zdecydowano o pierwszym, komercyjnym zbiorze.

Chardonnay, w tym przypadku nietypowo, w wersji półwytrawnej, gdzie idealnie udało się zachować balans między kwasowością, a słodyczą. Kremowe, pełne aromatów owoców cytrusowych, trochę malona i jabłka.

Cechy


Barwa: Delikatnie żółta

Aromat: Aromaty owoców cytrusowych, melona i jabłka.

Smak: Kremowe, idealny balans miedzy kwasowością a słodyczą.

Foodpairing


sałatka cesar, sałatka z kurczakiem, jajkiem, sałatki z rybami lub owocami morza, tarta cebulowa, pasternak

owoce morza i białe ryby pod różnymi postaciami: grillowane, zapiekane, pieczone, paella, łosoś, eskalopki

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

grillowane, pieczone, zapiekane mięso z kurczaka, kaczki, szynki, wieprzowiny, indyka

bazylia, kolendra, koper, delikatny czosnek, imbir, pietruszka, estragon

tajskie, chińskie i lekkie indyjskie dania

miękkie sery jak brie, camembert, chaume, mozzarella, niektóre starsze cheddar'y