Winnica Jaworek Pinot Noir 2019
Opis
- Kraj
- Polska
- Kolor / Rodzaj
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Czerwone świeże i owocowe
- Szczep
- Pinot Noir
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Potencjał starzenia
- 5-10 lat
Cechy
Barwa: Czerwona
Aromat: Aromat słodkiej wiśni, jeżyny, a w końcówce dojrzałej śliwki.
Smak: Lekkie, ale w dłuższym kontakcie wyczuwalne stają się nieco pikantne tony.
Foodpairing
pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby
grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina
bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami
kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy
bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach
średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.
śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar