Winnica Jaworek Pinot Noir 2019

Opis

Kraj
Polska
Kolor / Rodzaj
Czerwone
Smak
Wytrawne
Styl
Czerwone świeże i owocowe
Szczep
Pinot Noir
Zawartość alkoholu
12,5%
Potencjał starzenia
5-10 lat

Winnica Jaworekzajmuje się uprawą winorośli właściwej Vitis vinifera z przeznaczeniem na produkcję wina regionalnego, unikalnego na skalę Polski wina miodowego oraz okowity z wina gronowego lub z wytłoków z winogron. Plantacje usytuowane są na Wzgórzach Trzebnickich. Wielkość areału upraw plasuje winnice wśród największych w Polsce, a także znajdują się tu najstarsze (20-letnie) w kraju krzewy odmian: riesling, pinot gris oraz pinot noir. Tym samym Winnice Jaworek jako pierwsze wprowadziły na rynek oficjalne polskie wina z rocznika 2008. Historycznie na obszarze 24 ha testowanych było ponad 30 odmian winorośli sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii oraz Francji.

Aktualnie uprawiane są m.in. szczepy takie jak: riesling, chardonnay, pinot gris, gewürztraminer, solaris, pinot noir, gamay, cabernet dorsa, zweigelt, regent, merlot, monarch, roesler i inne. Wszystkie prace oraz zabiegi w winnicach wykonywane są manualnie. Aby uzyskać jak najlepsze owoce, wiosną przycina się latorośle oraz latem znacznie ogranicza się liczbę gron poprzez zielone zbiory. Wina Jaworek produkowane są z ręcznie zbieranych oraz selekcjonowanych owoców. Czerwone zanim trafią do butelek długo leżakują w beczkach dębu amerykańskiego i francuskiego, w których dojrzewając nabierają złożonych aromatów.

Pinot Noir 2019, wino czerwone, długo dojrzewające w dębowych beczkach, uzyskało pełnie aromatu słodkiej wiśni, jeżyny, a w końcówce dojrzałej śliwki. Wino lekkie, ale w dłuższym kontakcie wyczuwalne stają się nieco pikantne tony. Łagodna kwasowość, lekkie zabarwienie, złożone smaki doskonale połączą Pinota z dzikim drobiem, pasztetem czy średnio dojrzewającymi serami.

Cechy


Barwa: Czerwona

Aromat: Aromat słodkiej wiśni, jeżyny, a w końcówce dojrzałej śliwki.

Smak: Lekkie, ale w dłuższym kontakcie wyczuwalne stają się nieco pikantne tony.

Foodpairing


pieczone warzywa, wędliny jak salami, wędzone mięso, toskańska sałatka z fasolą, leśne grzyby

grillowany tuńczyk lub łosoś podawane z sosem na bazie wina

bolognese, carbonara, lasagne, sosy z truflami, bądź leśnymi grzybami

kurczak, kaczka, indyk, delikatne dania z wołowiny i bażanta, wędzone mięsa, kiełbasy

bazylia, kolendra, szczypior, czosnek, goździki, mięta, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn w niewielkich ilościach

średniopikantne dania indyjskie, sosy z czarnej fasoli, arrabiata, włoskie i hiszpańskie dania z pikantnymi kiełbasami jak chorizo.

śmietanowe sery pleśniowe jak np. cambozola, ser kozi, parmezan, starszy cheddar