La Jara Frizzante Rosé

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Wytrawne
Styl
Różowe
Apelacja
IGP Treviso
Szczep
90 % Glera,10% Raboso
Beczka
Nie
Temperatura podawania
7-8ºC
Zawartość alkoholu
10%

La Jara, winnica od 1999 roku prowadzona metodami ekologicznymi. W tamtych latach decyzję przejścia na produkcję ekologiczną uważano za bardzo ryzykowną, a jednak stało się siłą. Nie używają żadnych pestycydów, herbicydów ani nawozów chemicznych w winnichy, ani dodatków chemicznych podczas produkcji wina. 

Winiarze kierują się poglądami swoich dziadków, którzy twierdzili, ze  „Natura to doskonały mechanizm, do którego musimy się dostosować”. Pracują więc w harmonii i rytmie natury, a także chronią ekosystem winnicy dla przyszłych pokoleń.

Delikatnie musujące wino, jasnoróżowe w barwie o delikatnym zapachu truskawek i malin. W ustach świeże i owocowe z nutami agrestu i czerwonej porzeczki.

Idealne jako aperitif. Do zup, risotto, sałatek, makaronów i pizzy.

Cechy


Barwa: Różowe z tendencją do bladego bordo.

Aromat: Przyjemne aromaty czerwonych owoców.

Smak: Przyjemnie musujące, świeże i łatwe do picia, bez nadmiernie kwasowych akcentów.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy