La Jara Prosecco Rose Brut

Opis

Kraj
Włochy
Kolor / Rodzaj
Musujące
Smak
Wytrawne
Styl
Różowe
Apelacja
DOC. Prosecco Treviso
Szczep
90% Glera, 10% Pinot Noir
Beczka
Nie
Temperatura podawania
6-8ºC
Zawartość alkoholu
11,5%

La Jara, winnica od 1999 roku prowadzona metodami ekologicznymi. W tamtych latach decyzję przejścia na produkcję ekologiczną uważano za bardzo ryzykowną, a jednak stało się siłą. Nie używają żadnych pestycydów, herbicydów ani nawozów chemicznych w winnichy, ani dodatków chemicznych podczas produkcji wina. 

Winiarze kierują się poglądami swoich dziadków, którzy twierdzili, ze  „Natura to doskonały mechanizm, do którego musimy się dostosować”. Pracują więc w harmonii i rytmie natury, a także chronią ekosystem winnicy dla przyszłych pokoleń.

Winogrona Glera i Pinot Noir są winifikowane oddzielnie, następnie mieszane przed wtórna fermentacja metodą „Martinotti – Charmat”,który trwa około 60 dni.

Barwa różowa z tendencją do bladego bordo. Przyjemne aromaty kwiatowe z nutami jabłka, gruszki i malin. W ustach przyjemne musowanie. Wino żywe i orzeźwiające. Świetne jako aperitif, do letnich sałat i do dań na bazie białego mięsa.

Cechy


Barwa: Zielonkawa barwa ze złotymi refleksami

Aromat: Aromaty zielonych jabłek, skórki mandarynkowej i białych kwiatów.

Smak: W ustach intensywnie musuje, pozostawiając przyjemny jabłkowy finisz.

Foodpairing


szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak

owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone

sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto

gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina

kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,

wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi

sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy