La Jara Prosecco Rose Brut
Opis
- Kraj
- Włochy
- Kolor / Rodzaj
- Musujące
- Smak
- Wytrawne
- Styl
- Różowe
- Apelacja
- DOC. Prosecco Treviso
- Szczep
- 90% Glera, 10% Pinot Noir
- Beczka
- Nie
- Temperatura podawania
- 6-8ºC
- Zawartość alkoholu
- 11,5%
Cechy
Barwa: Zielonkawa barwa ze złotymi refleksami
Aromat: Aromaty zielonych jabłek, skórki mandarynkowej i białych kwiatów.
Smak: W ustach intensywnie musuje, pozostawiając przyjemny jabłkowy finisz.
Foodpairing
szparagi, avocado, sałatka z kozim serem, oliwki, ratatouille, sałatka z wędzonymi rybami, szpinak
owoce morza w muszlach i delikatne białe ryby, jak sola, dorsz, dorada oraz ryby wędzone
sos z kasztanów, lekkie sosy jak holenderski, sos pietruszkowy, pesto
gotowany, pieczony i zapiekany kurczak, wieprzowina lub cielęcina
kolendra, szczypiorek, imbir, trawa cytrynowa, limonka, koperek, estragon,
wyjątkowo dobre z tajskimi potrawami i niektórymi łagodniejszymi indyjskimi
sery z wysoką kwasowością, jak: kozi, owczy